Posted by: isabelacocoli | December 9, 2009

Konferenca e Kopenhagës dhe debati për ngrohjen globale

Isabela Çoçoli

Zëri i Amerikës, Uashington

Konferenca e Kombeve të Bashkuara për Klimën Globale në Kopenhagë të Danimarkës (7 – 18 dhjetor 2009) me pjesëmarrjen e rreth 1500 delegatëve dhe vëzhguesve, shihet si shansi i fundit për arritjen e një marrëveshjeje që do të pasonte Protokollin e Kjotos. Shumë përkrahës të këtij protokolli kanë shkuar në Danimarkë me shpresën se do të arrihet një marrëveshje e re e zbatueshme pas 2012 për pakësimin e gazit serë në dekadat në vazhdim. 

Ndërsa disa analistë dhe studjues mendojnë se kjo është e vështirë të arrihet, pasi Protokolli i Kjotos nuk ka patur atë sukses që duhet për t’u rinovuar, të tjerë thonë se kjo është e domosdoshme dhe plotësisht e realizueshme. Grupet e mjedisit kanë këmbëngulur se arritja e një marrëveshjeje është me rëndësi imperative edhe për vetë ekzistencën e jetës në planetin tonë. 

 Shumica e shkencëtarëve thonë se veprimtaria njerëzore qendron pas ngrohjes globale, prandaj njerëzit duhet të bëjnë ndryshimet përkatëse në aktivitetin e tyre të përditshëm, por ata theksojnë njëkohësisht se politikat dhe ekonomia bëhen pengesë. Por ka edhe disa zëra, megjithëse në minoritet, që thonë se ngrohja globale është një problem i krijuar artificialisht për qëllime përfitimi, pasi ky është një proces i natyrshëm. Të ndodhur përpara konsensusit, pothuajse unanim për këtë çështje, ata që e mohojnë procesin e ndryshimeve klimatike janë përpjekur të zbatojnë taktika gjithnjë e më të sofistikuara për të sfiduar tezën shkencore që mbështet ngrohjen globale.

 

Objektivi i konferencës së Kopenhagës është të arrihet një marrëveshje për pakësimin e çlirimit të dioksidit të karbonit, të përhahen teknologji të reja më miqësore për mjedisin dhe të caktohen fonde që do të ndihmonin në realizimin e kuotave. Propozime për të pakësuar çlirimin e gazeve serë janë paraqitur nga disa vende, përfshirë Shtetet e Bashkuara dhe Kinën. Udhëheqës të ndryshëm kanë bërë deklarata të forta për nevojën e një marrëveshjeje edhe pse ende ka mospërputhje pikpamjesh për kohën, mënyrat dhe sigurimin e fondeve.
 
 

 

Advertisements

Responses

 1. Mendoj se ky samit u sabotua nga kinezet, te cilet refuzuan kompromisin e ofruar nga Obama dhe Gordon Brown.

  Megjithese ishte a pamaftueshme te cilesohet si sukses i plote, prape se prape ishte nje perpjekje serioze dhe nje bashkveprim i papare nderkombetar per te vepruar ne drejtim te uljes se karbonit ne atmosfere.

  Sidoqofte trendi i fundit të kesaj bote eshte i pashmangshem dhe pergjegjesit e shkaterrimeve, perhapjes se te keqes dhe refuzimit te zbatimit te Urdherave te Krijuesit te te gjithe boteve do te pergjigjen ne boten tjeter.

  Denimi fillon fill mbas vdekjes dhe i ftoj te gjithe te kthehen nga e verteta dhe zbatimit te saj.

 2. 1. Agim Hamiti – Le 17/04/2011 në 23:15
  Agim Hamiti Le 17/04/2011 në 21:14
  Agim Hamiti thotë:
  17 Prill, 2011 më 9:28 pm

  Letër e Hapur drejtuar:
  – Klasës politike të Tiranës e të Prishtinës.
  – Ambasadorit amerikan në Tiranë.
  – Gjithë shqiptarëve, kudo që ndodhen.
  Jam azilant politik në Bruksel, për shkak të një libri me personazhe realë e
  ngjarje të jetuara: Odiseja e një Detektivi (dy vëllime). Krerët e dy klaneve politike,
  blu e rozë, e njohin mirë këtë libër, mbasi policia civile e Tiranës ka paguar 100 $
  për çdo kopje që u dorëzohej, kur ai u shpërnda në disa fakultete të UT.
  Nga ana tjetër, eksperti belg, që shqyrtoi imtësisht dosjen time për një kohë të
  gjatë, ka shkuar dy herë në Tiranë për të verifikuar identitetet e personazheve realë
  të librit dhe saktësinë e disa ngjarjeve të veçanta, të jetuara. Meqenëse unë
  këmbëngulja gjatë seancave të intervistës, që të egzaminoheshin patjetër skeletet e
  dy heronjve që prehen në varrezat e Tiranës – Fatmir Merdari e Afrim Pahia
  (personazhe të librit) –, eksperti belg u detyrua të pohonte: «Nuk është nevoja për
  asnjë lloj ekspertize. Për vdekjen e atyre të dyve ekzistojnë dosjet përkatëse në
  Tiranë, ku unë kam parë edhe fotografitë e tyre kur ishin të plagosur rëndë dhe në
  çastin e vdekjes. Gjithashtu kam verifikuar edhe identitetet e protagonistëve të tjerë
  të ngjarjeve që trajton libri juaj.»
  Natyrisht, pa autorizimin e qeverisë shqiptare nuk kryhen dot veprime të tilla.
  Ndërsa në mars të vitit 2009 gazeta SOT botoi në tre pjesë artikullin tim të gjatë
  me titull: Një zë nga shkretëtira shqiptare, ku trajtohen peripecitë e mia të azilit, të
  cilat përbëjnë një odisé më vete. Artikulli në fjalë gjendet endé në sajtin e gazetës
  SOT ; kushdo mund ta lexojë në internet.
  Me kërkesën e shumë bashkatdhetarëve, të cilët me kohë kishin rënë në gjurmët
  e vëllimit të parë të librit dhe të artikullit në fjalë, prej një muaji kam publikuar
  nëpërmjet internetit të dy vëllimet e librit Odiseja e një Detektivi. Vëllimi i dytë i
  ka bërë edhe më tepër përshtypje opinionit publik me ngjarjet dhe provat që sjell.
  Në mesazhet elektronike që po marr, shumë bashkatdhetarë më bëjnë një vërejtje
  që më ka preokupuar:
  «Një sekret i rëndësishëm, që lidhet me fatet e kombit e të popullit shqiptar, nuk
  duhet lënë që ta mbulojë pluhuri i kohës në asnjë rrethanë e për asnjë arsye.
  Përndryshe edhe ju, si autor i librit, bëheni bashkëfajtor me keqbërësit, në një kohë
  që edhe Afrika po rilind, ndërsa ne po rrëzohemi gjithmonë e më poshtë.»
  Në fakt të gjithë jemi dëshmitarë se Hosni Mubarak, lideri i një populli 80
  milionësh në Afrikë, u detyrua të braktiste postin prej qëndrimit unanim kundër tij
  të diplomacisë amerikano-evropiane, për shkak të vrasjes së 300 demonstruesve.
  Gjithashtu të gjithë e dimë se në një vend të injoruar evropian me emrin Shqipëri,
  në vitet 1997-1998 politika vrau mbi 3500 shqiptarë (12-fishin e vrasjeve që kreu
  regjimi i Mubarakut në një popullsi njëzet herë më të madhe!), plagosi mbi 11 mijë
  të tjerë, shkatërroi institucionet e brishta shtetërore, hapi depot e municionit për të
  nxitur tërthorazi një luftë të verbër civile, dogji vendin, dhe po e njëjta diplomaci
  amerikano-evropiane i la të njëjtët politikanë ish-komunistë në pushtet. Rastësi?
  Politika e të mëdhenjve e përjashton kryekëput rastësinë; madjé, ajo vepron me
  plane afatgjata e të kalkuluara mirë.
  Politikanët mëkatarë të Tiranës u lanë qëllimisht në pushtet, për tu përdorur prej
  diplomacisë amerikano-evropiane për punë të mbrapshta antikombëtare, të cilat po
  i jetojmë përditë. Është utopi e naivitet i skajshëm politik t’iu kërkosh autorëve të
  tragjedisë së vitit 1997-1998 të gjykojnë me drejtësi dramën e Gërdecit, apo vrasjet
  e 21 janarit 2011. Edhe sikur krerët e politikës së sotme shqiptare (pozitë-opozitë)
  të tentonin të gjykonin me drejtësi tragjedinë e Gërdecit, ustallarët e prapaskenave
  të politikës – ambasadori amerikan në Tiranë dhe të dërguarit e Brukselit atje – do
  t’iu thoshnin me buzëqeshje diplomatike:
  «Dakord, por më parë duhen gjykuar vrasjet e vitit ’97-’98, mbasi krimet nuk
  parashkruhen. Pastaj u vjen radha tragjedisë së Gërdecit dhe vrasjeve të 21 janarit
  2011.»
  E ç’mund të bëjnë ata atëherë, ndërkohë që dihet mirë se për megakrimin ‘97–
  ‘98 përgjigjen njësoj të dy klanet blu e rozë?
  Mëkati i vërtetë i politikanëve të Tiranës (pozitë-opozitë) është pranimi i misionit
  antikombëtar për hir të karrierës së pameritur; më tej krimi automatizohet. Pasojat
  merren lehtë me mend dhe janë prezente çdo ditë në faqet e shtypit, i cili gjithashtu
  është dyngjyrësh në shërbim të dy klaneve politike.
  Në këto kushte unë i bëj thirrje kryeministrit shqiptar, i cili aktualisht nuk është
  veçse një skllav rrethanash, të kontribuojë për denoncimin mbi baza dokumentare
  të aktit antishqiptar e prodiktatorial të CIAs që sabotoi në maj të vitit 1984
  komplotin kundër diktaturës, të organizuar prej 22 trimave shqiptarë të Sigurimit të
  Jashtëm të asaj kohe. Nëpërmjet një veprimi të tillë, kryeministri shqiptar do të
  shpëtonte në radhë të parë vetveten dhe bashkëfajtorët e tij prej situatës pa
  rrugëdalje ku gjenden, pastaj gjithë kombin e popullin shqiptar, që janë në zgrip për
  shkak të politikës së tij regresive. E vërteta e kësaj çështjeje është thjeshtësisht e
  verifikueshme, mbasi në arkivat e shërbimit sekret gjenden dosjet përkatëse të atyre
  22 trimave, disa prej emrave të të cilëve i kam cituar shpesh. Ndërkohë po ju jap
  edhe adresën dhe numrin e telefonit të njërit prej tyre në Amerikë:
  DARI MELI
  3609 BROADWAY, Apt. 4L,
  NEW YORK, N.Y. 10031
  U. S. A.
  Tel. 00 12 12 – 491 – 12 12
  Numri i cituar i përket një linje telefonike speciale, e cila i filtron telefonatat.
  Mënyrën sesi komunikohet nëpërmjet një linje të tillë ua shpjegon ish-Drejtori i
  Drejtorisë së Sigurimit të Jashtëm (DSJ) në atë kohë, Ilir E. Hoxha, të cilin mund ta
  gjeni në selinë e Partisë së Punës të Riorganizuar në adresën:
  Partia e Punës e Shqipërisë e Riorganizuar,
  Rr. «Hafiz I. Dalliu», Pallati 17/2, kati i parë,
  Tiranë.
  Mgjithëse kryeministri shqiptar për njëzet vjet me radhë ka harruar t’ia heqë
  titujt Hero i Popullit dhe Hero i Punës Socialiste diktatorit Hoxha, besoj se ai nuk
  do të ngurrojë t’i kërkojë sqarimet e duhura Ilir Hoxhës lidhur me problemin
  madhor në fjalë. Ato ngjarje janë një fragment lavdie i historisë së popullit shqiptar,
  realizuar nga 22 burra guximtarë të prejardhur prej 22 familjeve të nderuara
  ish-komuniste nga më të afirmuarat e kohës, siç zgjidheshin detektivët prej
  diktaturës.
  Prejardhja ime është nacionaliste e antikomuniste, por kjo nuk më pengoi të
  lidhja miqësi në burg me ish-detektivin më të shquar të DSJsë, Hamit Meli, idetë
  dhe vlera njerëzore e të cilit qëndronin ndjeshëm mbi ideologjitë. Asnjë i burgosur
  nuk e njihte të kaluarën e tij, mbasi ajo ishte fshehur qëllimisht prej përpiluesve të
  dosjes penale të ish-detektivit. Ky u hap në mirëbesim tek unë. Miqësia me Hamit
  Melin u bë shkak që unë të lidhesha më vonë tërthorazi me grupin komplotist të
  Guri Stretos.
  Ilir Hoxha i njeh në detaje këto të vërteta të dokumentuara. Ai duhet të tregojë
  sot se ku gjendet ish-zëvendësi i tij në detyrë, Guri Streto, i cili ishte përkohësisht
  edhe baxhanak i tij (i martuar ditën e enjte më 26 janar 1984). Ilir Hoxha duhet të
  tregojë gjithashtu ku gjenden aktualisht dy vëllezërit Hamit e Dari Meli, si edhe të
  pohojë rrethanat e vërteta të vdekjes së dy heronjve të rënë në prill-maj 1984, të
  cilët prehen në varrezat e Tiranës. Ata u varrosën me madhështi e të dekoruar si të
  rënë në krye të detyrës, por e vërteta është krejt tjetër. Përndryshe unë, i burgosur
  politik në vitin 1984 (qysh prej vitit 1978), nuk kisha nga ta dija se Fatmir Merdari
  është goditur natën me dy plumba pas shpine prej një distance të afërt, ndërsa
  Afrim Pahia ka kryer tentativë vetëvrasjeje, duke përplasur fort kokën pas murit në
  çastin e arrestimit me urdhër të Ilir Hoxhës. Ka vdekur në spital. Nëse u bëhet
  ekspertiza skeleteve të këtyre dy heronjve (mbasi t’iu jetë bërë më parë analiza e
  ADNsë), gjithçka bëhet e qartë edhe për më naivin e shqiptarëve.
  Por, normalisht, nuk lind nevoja të ndjekësh gjurmët, kur ujkun e ke përpara
  syve. Ilir E. Hoxha di gjithçka dhe e di shumë mirë ku i ka arkivuar dosjet e kësaj
  ngjarjeje, një substrakt i së cilës i është treguar edhe ekspertit belg që shqyrtoi
  dosjen time. Është në të mirën e krerëve të korruptuar të politikës shqiptare dhe të
  vetë Ilir Hoxhës që gjithçka t’i bëhet e ditur sot popullit shqiptar, para se ky t’i
  detyrojë ata të shprehen kundër dëshirës së tyre për një gjë të tillë.
  Tekefundit shqiptarët në këtë rast nuk do të kërkojnë asgjë më tepër se hapjen e
  dosjeve të një ngjarjeje të para 27 vjetësh. Të tjerat vijnë vetë pastaj… Institucionet,
  dokumentet, historia janë pronë e popullit shqiptar, jo e qiraxhinjve politikanë.
  Ashtu siç janë edhe heronjtë e atyre ngjarjeve bij të popullit e jo të politikanëve.
  Ndërkohë normat e demokracisë amerikane, opinioni i shëndetshëm publik
  amerikan, media e fuqishme amerikane si një pushtet i katërt real, ia bëjnë të
  pamundur diplomacisë amerikane dhe CIAs fshehjen e mëtutjeshme të një skandali
  që ndriçohet sadopak.
  Populli shqiptar është proamerikan nga natyra dhe ky është një virtyt, ndërkohë
  që po jetojmë epokën e qytetërimit amerikan. Por miqësitë në politikë nuk mbahen
  symbyllas: ky është një ves fatal, i cili jo vetëm që kushton tepër shtrenjtë, por
  bëhet shkak të fitosh edhe përbuzjen e mikut të pasinqertë, duke të quajtur të
  padenjë për miqësinë e tij. Një ndër presidentët më të respektuar amerikanë, Ronald
  Regan, pas pushtimit të Grenadës së vogël më 1983, deklaroi:
  «Nuk mund të jemi të pafajshëm në një botë që nuk është e tillë.»
  Ne duhet t’ua bëjmë të qartë sot me argumente miqve tanë amerikanë fajin që ka
  bërë CIA dhe dipolmacia e fshehtë amerikane ndaj Shqipërisë në maj 1984, ashtu si
  dyzetë vjet para kësaj date. Ne dëshirojmë me gjithë zemër të jemi miq të
  amerikanëve, por nuk mund të pranojmë në asnjë mënyrë që trojet tona në jug të
  Shqipërisë dhe në veri të Kosovës e ndofta më gjerë, t’iu shërbejnë atyre për ujdi
  politike me Rusinë në Afganistan, Iran, apo në hartën e re gjeopolitike të Afrikës.
  Ne nuk mund dhe nuk duhet të pranojmë që, për hir të një miqësie fiktive, kombi
  ynë, tejet i dobësuar e aktualisht në një proces shpërbërjeje të dukshëm, të tretet me
  kalimin e kohës si kripa në ujë në Unionin Ballkanik – ide kjo e hedhur rishtas prej
  diplomacisë amerikane në marrëveshje me BE. Të gjitha shenjat janë të qarta se
  kush do ta dominojë Unionin Ballkanik, ndërkohë që, siç shprehej dikur patrioti i
  shquar Sali Nivica, Serbia është Rusia prapa kodrës dhe Greqia, Rusia prapa
  malit. Ende pa u formuar ky Union, Greqia po avancon lirshëm në Shqipërinë e
  Jugut dhe Serbia është ulur këmbëkryq në veri të Kosovës dhe në enklavat e saj
  brenda territorit të Kosovës. Ndërkohë Serbia, me ndihmën e Ilir Metës e të
  kryeministrit, pretendon për minoritet edhe në Shqipëri.
  Politikanët e Tiranës, të cilët janë të gjithë me origjinë komuniste, kanë sot një
  shanc historik, për të shpëtuar veten e tyre dhe kombin nga baltovina e pështirë ku
  po fundosen çdo ditë. Njëzet ish-kudrot e rëndësishëm të DSJsë, për të cilët bëhet
  fjalë, rrjedhin nga familje të mirëfillta komuniste; kjo imagjinohet lehtë, gjersa
  dihet se biografia politike ishte busulla e diktaturës. Më të moshuarit e atyre
  burrave sypatrembur janë sot 62 vjeç dhe gëzojnë shëndet të shkëlqyer. Shumë prej
  politikanëve të sotëm të Tiranës ka të ngjarë të kenë miqësi apo njohje të afërta me
  ata të njëzetë ose me familjarët e tyre, mbasi të dy palët i përkisnin pjesës më të
  privilegjuar të shoqërisë shqiptare nën diktaturë.
  Në këto rrethana tejet të favorshme për ta, politikanët e sotëm shqiptarë nuk
  duhet të ngurrojnë për t’iu mundësuar atyre trimave rikthimin zyrtarisht në atdhe.
  Ata të njëzetë do të shërbenin si një kontigjent i shkëlqyer për zgjidhjen e situatës
  kritike shqiptare, mbasi gëzojnë mirëbesimin e plotë të autoriteteve amerikane dhe
  janë të mbrujtur tashmë me kulturën politike e qytetare të Amerikës demokratike.
  Si rrjedhojë, ata janë shumë të besueshëm prej autoriteteve të SHBA, mbasi kanë
  dhënë prova aftësie e guximi në kuota të tilla, ku politikanëve të rëndomtë
  shqiptarë nuk u shkon dot as fantazia. Ata trima atdhetarë do të mundësonin një
  fazë të re e të shëndetshme të miqësisë shqiptaro-amerikane dhe një klimë të
  favorshme mbarëshqiptare për një Lidhje të Tretë.
  Në kasafortat e diplomacive të mëdha ekziston gjithmonë edhe një plan B për
  çështjet në proces.
  Politikanë të Prishtinës,
  Gjithë duke e vlerësuar kontributin amerikan për bombardimin e Serbisë nga
  NATO, ne nuk duhet të harrojmë për asnjë çast se politika nuk udhëhiqet kurrë prej
  bamirësisë, por nga kalkulimet e interesit perspektiv. Dhe kjo është e natyrshme; e
  kundërta do të ishte utopi. Po nuk kuptuam kaq gjë, Ndërkombëtarët kanë të drejtë
  të na trajtojnë si një popull naiv, i sapozbritur prej pemëve.
  Dymbëdhjetë vjet pas bombardimeve të NATOs, realiteti po tregon se SHBA nuk
  e çliruan Kosovën me qëllim që ta bënin një shtet të fortë e të qëndrueshëm (kur u
  intereson, ata dinë më mirë se kushdo tjetër në botë ta realizojnë diçka), por për ta
  pasur si resto hesapesh politike në sirtarët e diplomacisë së tyre të fshehtë. Ndonëse
  Millosheviçi vdiq në burg, Serbia sot jo vetëm nuk trajtohet si shtet agresor, por
  dalëngadalë asaj po i krijohen koniuktura të tilla politike që e bëjnë optimiste për
  rifitimin gradual të Kosovës. Ndërkohë që Veriu i Kosovës është realisht nën
  zotërimin serb dhe enklavat e manastireve shënojnë plasdarmet e ardhshme të
  Serbisë ndaj Kosovës së rraskapitur, Greqia po anekson në mes të ditës Jugun e
  Shqipërisë. 354,3 km² të detit Jon iu falën Athinës nga kryeministri shqiptar.
  Vendimi i Gjykatës Kushtetuese e pezulloi atë, por kryeministri filogrek, i cili është
  shqiptar vetëm nga pasaporta, ka autorizuar sërish bisedime të kundërligjshme në
  heshtje, për ta rivlerësuar paktin antikombëtar të detit. Nuk duhet harruar për asnjë
  çast se ai det nuk u përket vetëm shqiptarëve të Shqipërisë, por edhe atyre të
  Kosovës e më gjerë. Mirëpo sipas të gjitha gjasave, kryeministri shqiptar ka
  ndërmend t’ia bëjë këtë dhuratë Athinës në vjeshtë, me rastin e festës së tyre. Së
  bashku me regjistrimin e popullsisë sipas besimit fetar.
  Natyrisht, gjersa grekët po u ndërrojnë kombësinë eshtrave të të vdekurve
  shqiptarë, për t’i përdorur pastaj si sinorë të Vorioepirit në Korçë e gjetkë, pse të
  mos bëjnë të njëjtën gjë edhe me të gjallët e një populli të braktisur prej kreut të tij?
  Ndërsa para autoriteteve të Athinës kryeministri ynë qëndron kokulur si ndonjë
  vajzë e ndrojtur, qytetarët paqësorë shqiptarë ai i vret pa gjë të keq në mes të
  bulevardit, pastaj hedh valle me eunukët e partisë së tij, disa metra matanë pllakave
  të përgjakura. Dhe për të gjitha këto akte antishqiptare e antinjerëzore, pa llogaritur
  korrupsionin më të madh në Evropë dhe ngujimet e gjakmarrjes mesjetare të mijëra
  familjeve, ambasadori amerikan në Tiranë i akordoi titullin burrë shteti. Dihet se
  për të kryer punë të pisëta në vendet pa zot, nevojiten instrumente të pisët, me
  etiketë të ndryshuar. Ky është një mësim i lashtë i historisë.
  Natyrshëm lind pyetja: Nëse SHBA do të ishin miq të sinqertë të shqiptarëve (në
  Kosovë e Shqipëri), a do t’i stimulonin vallë këto veprime kaq të dëmshme në
  vendet tona respektive? A do të akuzohej aq rëndë kryeministri i Kosovës në prag
  të dialogut me Serbinë dhe mandej gojët akuzuese të heshtnin si me magji, mbasi të
  merrte rrugë ky dialog me leverdi të njëanshme?
  Nuk është e nevojshme të jesh politikan, për të kuptuar se gjashtë milionë
  izraelitë bëjnë ligjin në mes të qindra milionë arabëve, duke mos zbatuar as
  rezolutat e OKBsë, vetëm pse janë aleatë strategjikë, pra, miq të amerikanëve.
  Atëherë, si mund të mendojmë ne se amerikanët na vlerësojnë vërtet si miq,
  ndërkohë që kombi ynë po shkon qartazi në shpërbërje graduale, populli shqiptar
  në Kosovë e Shqipëri po vuan të zitë e ullirit i nëpërkëmbur prej serbëve e grekëve,
  dhe amerikanët u thonë kryeministrave tanë “kështu vazhdoni, se e keni mirë” ?
  «Miqësi» të tilla kanë kosto më të lartë se armiqësitë e shpallura.
  Jo, angloamerikanët kanë qenë miq të Enver Hoxhës dhe të bëmave të tij
  antishqiptare qysh prej Luftës së Dytë Botërore, për hir të objektivave të politikës
  së tyre në rajonin e Ballkanit. Këtë mbështetje të hapur ndaj diktaturës së Enver
  Hoxhës ata e përsëritën edhe në maj të vitit 1984. CIA vazhdon t’i mbajë edhe sot
  në Amerikë njëzet komplotistët që rrezikuan jetën në luftë kundër diktaturës (dy
  prej atyre ranë në atë luftë), ndërsa i biri i diktatorit, Ilir Hoxha, është beniamin i
  tyre edhe sot. Populli shqiptar duhet ta bëjë të flasë ish-Drejtorin e DSJsë, i cili di
  shumë për veprimtarinë agjenturore të babait dhe të tijën.
  Dalja në dritë e të vërtetës së ngjarjeve të majit 1984 është domosdoshmëri jetike
  për popullin e për kombin shqiptar, nëse duam të kemi vërtet të ardhme të denjë.
  Ne duhet të bëjmë çmos që autoritetet amerikane ta njohin zyrtarisht padrejtësinë
  që i kanë bërë popullit e kombit tonë, t’i kompensojnë dëmet e shkaktuara konform
  ligjeve përkatëse dhe ta korrigjojnë në të ardhmen shënjestrën e diplomacisë së tyre
  ndaj kombit shqiptar.
  Në arkivin e shërbimit sekret shqiptar ekzistojnë të gjitha dosjet përkatëse, që
  mundësojnë zbardhjen e kësaj çështjeje jetike brenda një gjysmë ore. Nuk ka forcë
  që ta mposhtë të vërtetën.
  Politikanët e opozitës kosovare janë në pozicion të përshtatshëm për të dhënë
  një kontribut të çmuar në këtë drejtim, pa u ndikuar as prej pushtetit të Tiranës e as
  prej atij të Prishtinës. Popullarizimi i këtij problemi madhor do të vinte në lëvizje
  median e fuqishme amerikane, zëri i së cilës dëgjohet me vëmendje prej
  institucioneve autoritare të Washingtonit, si Kongresi apo qeveria federale. Është e
  sigurtë se zbardhja e kësaj çështjeje jetike do të shënonte një erë të re si në
  marrëdhëniet amerikano-shqiptare edhe për të ardhmen e popullit dhe të kombit
  shqiptar.
  Zoti Ambasador Arvizu,
  Dosja ime si azilant politik në Bruksel ka trajtën e një aktakuze ndaj CIAs.
  Vetëkuptohet që bëhet fjalë për një aktakuzë të mbështetur në prova të
  pakundërshtueshme, përndryshe ajo nuk do të pranohej kurrë prej aleatëve tuaj të
  Brukselit. Depozitimi, pas shumë përpjekjesh, i asaj aktakuze më ka kushtuar
  shtrenjtë. Jo vetëm që autoritetet belge më lanë shtatë vjet e gjysmë pa dokumentet
  përkatëse, por gjatë gjithë kohës, edhe tani, jam i privuar nga e drejta e
  komunikimit me median belge, si edhe nga e drejta për të pasur një avokat. Kam
  shkuar edhe në Luksemburg, Francë e gjetkë, për të siguruar një avokat. Nuk ka
  vonuar shumë dhe ata janë tërhequr, të sinjalizuar prej dikujt.
  Kjo këmbëngulje për të fshehur një të vërtetë dramatike, që po çon drejt një
  perspektive të zymtë kombin dhe popullin shqiptar, më bënte më të vendosur për të
  hedhur me çdo kusht dritë mbi të, megjithëse kisha dy fëmijë të vegjël dhe po
  ballafaqohesha me disa vështirësi të paparashikuara, të organizuara prej atyre që
  teorikisht i ngrejnë në qiell të drejtat e njeriut. Ju jeni diplomat karriere i një
  superfuqie dhe i kuptoni më lehtë se kushdo tjetër edhe ato që unë nuk i them dot
  në këtë shkrim.
  «Diplomacia është një polici me kostum madhështor», ka thënë Napoleoni. Këto
  fjalë të gjeniut korsikan m’u kujtuan atë ditë kur ju i akorduat titullin burrë shteti
  vrasësit gjakftohtë të katër bashkatdhetarëve të mi paqësorë. Ju mund të thoni me të
  drejtë:
  «Para se të vriste ata të katër, ai dhe bashkëfajtorët e tij kanë vrarë disa mijëra
  shqiptarë më 1997–’98, vranë fukarenjtë e Gërdecit e po tallen prej vitesh me
  dosjen e tyre gjyqësore, po lënë të vriten përditë familjet e ngujuara nga
  gjakmarrja, pastaj vranë ata të katër më 21 janar 2011. Natyrisht, ekspertët
  amerikanë, pas një sorollatjeje të gjatë, do të shpallin fajtorë dy-tri koka turku. Ra
  shi, e piu dheu. Tekefundit gjaku shqiptar dëm ka shkuar përherë.»
  Po, kjo nuk do të jetë një risi, z. Ambasador. Kështu veprohet në kolonitë e
  pashpallura, ku ambasadorët amerikanë luajnë rolin e diplomatëve–guvernatorë.
  Shpresoj se kjo gjendje nuk do të vazhdojë më në trojet shqiptare, mbasi të
  ndriçohet e vërteta që po mbahet e kyçur në arkivat e shërbimit sekret shqiptar, si
  edhe në Langley. Do të ishte në të mirë të prestigjit të superfuqisë që përfaqësoni
  ndërhyrja juaj për ta bindur burrin e shtetit, që të urdhërojë zbardhjen e asaj të
  vërtete të madhe me hapjen e dosjeve përkatëse. Gjithashtu ju mund t’i sugjeroni
  edhe mikut të preferuar të CIAs, Ilir Hoxhës, të japë kontributin e tij për zgjidhjen e
  shpejtë të një çështjeje të qartë si drita e diellit. Ndihmesë mund të japin edhe katër
  kriminelët e afirmuar të Sigurimit të Shtetit të diktaturës komuniste, të cilët
  punojnë në ambasadën tuaj prej dy dekadash, së bashku me shumë kolegë të tjerë të
  sojit të tyre.
  Në një libër të botuar para një viti në Tiranë me titull Heronjtë e Kotësisë, unë
  kam publikuar një listë me emrat e 26 Sigurimsave shqiptarë të inkriminuar, të cilët
  punojnë në ambasadën tuaj kundër rregullave të parashikuara në pikën 35 të
  formularit të aplikimit për punësim të miratuar nga DASH, i cili ndalon punësimin
  në atë ambasadë të ish-komunistëve, ish-fashistëve dhe ish-dëshmitarëve në hetuesi
  ose gjyq të të burgosurve politikë në kohën e diktaturës. Shumica dërrmuese e të
  punësuarve shqiptarë në ambasadën tuaj i përkasin pikërisht kategorisë të tre «ishave
  » të lartpërmendur, ndërsa ata të 26 kanë të kaluar kriminale.
  Për ilustrim po ju citoj vetëm emrin e njërit prej atyre 26 keqbërësve të popullit
  shqiptar, që ju vazhdoni t’i strehoni e t’i ushqeni në ambasadë. E quajnë Rrapo
  Hazizi, nga Skrapari. Ka qenë shef i kufirit të Jugut në Shqipëri deri më 1991. Prej
  datës 3 shkurt 1990 deri në 23 gusht 1990 (pak më shumë se 6 muaj) me urdhër të
  mysafirit tuaj të nderuar, Rrapo Hazizi, janë vrarë në pika të ndryshme të kufirit të
  Jugut 23 djem shqiptarë me moshën mesatare 27 vjeç, në një kohë që me ligj
  arratisja në këtë periudhë nuk cilësohej më “tradhti ndaj atdheut” dhe neni përkatës
  i Kodit Penal parashikonte si dënim maksimal pesë vjet burg. Në faqen 269 të librit
  “Heronjtë e Kotësisë” është botuar lista e plotë e 23 viktimave të pafajshme të
  kryemikut tuaj, Rrapo Hazizi, me emër, mbiemër, rrethi ku ka lindur secili prej
  tyre, mosha, posta kufitare ku është vrarë dhe data e saktë e vrasjes.
  Biznesmeni i sukseshëm amerikano-shqiptar, Geri Kokalari, i ka shkruar dy herë
  DASH-it për 26 kriminelët e Sigurimit të Shtetit diktatorial, që ambasada
  amerikane në Tiranë po strehon prej dy dekadash, duke abuzuar me nenin 35 të
  formularit të aplikimit për tu punësuar atje. Mirëpo gjithçka bie në vesh të
  shurdhër…
  I citova këto detaje për të treguar se, kur ua kërkojnë interesat e kamufluara,
  amerikanët i shkelin pa teklif rregullat dhe ligjet e tyre. Ashtu siç kanë shkelur edhe
  parimet bazë të demokracisë, duke mbështur për gjysmë shekulli një diktator mizor
  si Enver Hoxha, për hir të synimeve të fshehta në rajonin problematik të Ballkanit.
  Natyrisht, ju zbatoni udhëzimet që ju jepen dhe kjo është normale. Mirëpo do të
  jetë diçka krejt anormale, sikur ju të porositni nën zë burrin e shtetit, që të mos
  lejojë zbardhjen e çështjes për të cilën po ju shqetësoj, ndërkohë që ajo është e
  vetëzbardhur, veçse duhet pranuar zyrtarisht nga Tirana dhe nga Washingtoni.
  Motra e Vëllezër shqiptarë, kudo që gjendeni,
  Në historinë e dhimbshme të popujve të nëpërkëmbur, por mjaft rezistentë ndaj
  së keqes, ka një çast të papërsëritshëm kur Zoti i shpërblen ata, duke u ofruar
  mundësinë e shpëtimit të përhershëm me një çmim modest. Ky është sahati i
  bekuar i historisë së tyre, që vjen si kompensim i gjakut të derdhur pa hesap, i
  djersës së shkuar lumë në dobi të keqbërësve, i vuajtjeve shekullore të një populli
  që ka mbijetuar gjithmonë me shpirt ndër dhëmbë, por që nuk ka mundur kurrë të
  jetojë në mënyrë të denjë. Ky shanc historik nuk u paraqitet të gjithë popujve të
  vuajtur, por vetëm atyre që kanë vuajtur më shumë se të tjerët dhe kanë rezistuar
  më shumë se të tjerët. Cili popull i Evropës ka vuajtur më shumë se shqiptarët dhe
  cili komb evropian është masakruar sa kombi ynë?
  Sot shqiptarët kanë në duart e tyre mundësinë e zgjidhjes rrënjësore të problemit
  shoqëror e kombëtar në mënyrë të qytetëruar. Ne jemi në gjendje t’i argumentojmë
  në mënyrë bindëse shtetit më të fuqishëm të botës – superfuqisë amerikane – se na
  ka borxh lirinë e sabotuar në favor të diktatorit Hoxha dhe, si rrjedhojë e
  paevitueshme e këtij veprimi, shkrehjen e kombit, që po shkon gradualisht drejt
  shpërbërjes përfundimtare. Provat për këtë janë të shumta e të shumëllojshme.
  Të njëzet e dy komplotistët kanë dosjet e tyre në arkivin e shërbimit sekret
  shqiptar, si edhe nga një album fotografish, që ilustron misionet e tyre më të
  rëndësishme të kryera jashtë atdheut. Dosja ime në Bruksel është një akuzë e
  mirëfilltë ndaj CIAs për ngjarjet e atij komploti të sabotuar. Gjithë përmbajtja e
  dosjes është verifikuar një për një prej ekspertit belg, që ka shkuar posaçërisht në
  Tiranë. Si përfundim, asnjë detaj i saj nuk është hedhur dot poshtë. Ajo është
  vulosur e kyçosur në kasafortë.
  Përballë provave dokumentare, me protagonistë ngjarjesh të gjallë e të vdekur,
  me dosje e me albume në arkivat sekrete të Tiranës e në Langley, ato ngjarje nuk
  mund të mohohen dot më prej kurrkujt. Veçse duhen hedhur hapat e nevojshëm që
  Tirana vasale dhe Washingtoni padron t’i pranojnë ato zyrtarisht. Nuk është në
  stilin qeverisës dhe në natyrën e shtetarëve amerikanë që të heshtin e të fshihen si
  struci, kur një popull u kërkon me zë të lartë që të prononcohen rreth një akuze që
  bie mbi ta. Veçse vendosmëria në veprim është gjithmonë e domosdoshme për
  zgjidhjen e problemeve madhore.
  Ne jemi dëshmitarë të luftës heroike që po bëjnë popujt e Afrikës për lirinë e
  tyre. Ndërsa shqiptarëve nuk u kërkohet sot një sakrificë e tillë për të fituar lirine
  dhe dinjitetin kombëtar të nëpërkëmbur.
  Në këto kushte, le të tregohemi të paktën një herë popull i ndërgjegjësuar e jo
  turma të çoroditura, të cilave nuk iu bën më përshtypje përçarja e sundimi. Ata të
  njëzetë duhet t’i çlirojmë ne prej CIAs, mandej është radha e atyre të na çlirojnë
  prej skllavërisë së dyfishtë. Për të arritur këtë objektiv madhor, duhet të luftojmë të
  gjithë së bashku, shqiptarë të Kosovës e të Shqipërisë, pa dallim bindjeje politike e
  ngjyrash partiake – thjesht si SHQIPTARË. Ne duhet t’i detyrojmë patjetër politikanët
  tanë t’i japin rrugë pa vonesë zgjidhjes së kësaj çështjeje vendimtare, për të cilën
  disponohet një dokumentacion i pasur, që hedh dritë të plotë mbi të gjitha detajet.
  Po hoqëm dorë nga zgjidhja e këtij problemi lehtësisht të zgjidhshëm, ne duhet të
  jemi të ndërgjegjshëm se kemi hequr dorë përfundimisht nga liria dhe dinjiteti ynë
  si popull e si komb. Në këtë mënyrë ne do t’i nënshtrohemi vullnetarisht një
  skllavërie pa fund në shekullin XXI, duke mbajtur përgjegjësi për të ardhmen e
  zymtë të fëmijve tanë, të brezave që vijnë, si edhe për kombin e kërcënuar nga
  shpërbërja graduale.
  AGIM HAMITI
  P.-S. Kush është i interesuar për të lexuar dy vëllimet e librit “Odiseja e një
  Detektivi”, për të cilin bëhet fjalë në artikullin e mësipërm, mjafton të dërgojë një
  kërkesë të thjeshtë në e-mailin tim: hamiti_agim@yahoo.fr dhe unë do t’i a nis atë
  falas në pdf.
  Hyni për t’u përgjigjur


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Categories

%d bloggers like this: